Jumpa Lokan ni kat Pasir Tani,murah saja di jual dengan harga RM 2 untuk satu beg plastik sederhana.
Dah beli,simpan pula seminggu dalam freezer sebab masa beli tu hujung minggu,sibuk pula dan tak sempat nak masak.
Saya suka makan versi macam ni,rasanya masam-masam manis.
Let's try masak.
LOKAN GORENG ALA THAI
Bahan-bahan
1 kg lokan
6 ulas bawang putih-cincang
1 labu bawang besar-potong nipis
5 helai daun limau purut
5 sudu besar sos cili Thai(sos Mae Phranom)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili kering kisar
2 batang serai-hiris nipis
1 biji lada merah-potong nipis
1 sudu besar air perahan limau nipis
segenggam daun ketumbar siam
sedikit gula perang
sos ikan secukup rasa
air secukupnya
Cara membuatnya
- Rendam lokan dalam air seketika,basuh bersih dan toskan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih,serai dan bawang besar hingga naik bau.
- Masukkan cili kering kisar dan masak hingga cili garing
- Masukkan sos tiram,sos cili Thai,sos cili dan sos ikan serta gula perang.
- Masukkan lokan dan daun limau purut.Tambah sedikit air dan gaul rata.
- Tambahkan jus limau nipis dan biarkan sebentar hingga kuah sedikit pekat.
- Bila lokan telah terbuka kulitnya,masukkan daun ketumbar siam dan hirisan lada merah dan tutup api.
- Taburkan lagi daun ketumbar siam sebelum menghidang.
sedapnyaa..lama x makan lokan..hihi biasa makan rebus serai jer..
BalasPadamTry la buat macam ni pula..pun sedap juga.
PadamSedap masak macam ni.
BalasPadamtry la buat PH..dah tentu sedap.
Padam