Khamis, 24 Ogos 2017

BROWNIES KEDUT


Assalam buat semua..
Brownies kedut  atau nama lainnya Chewy Gooey Yummy Brownies.
Jika di buat dengan teknik betul ia akan menghasilkan permukaan yang sedikit berkedut,shining dan crack.
Brownies saya ni tak lah nampak berkedut sangat,crack jer,shining pun tak juga.
Rasanya memang kaya dengan coklat dan kali ini jadi moist pula teksturnya.
Anak-anak saya amat sukakannya.
Brownies yang bagus adalah kuantiti coklatnya lebih banyak dari tepung.
Coklat yang biasa di gunakan adalah coklat Couverture atau coklat Compound seperti Hershey ataupun Beryl's.
Let's try baking

 BROWNIES KEDUT

Bahan-bahan
400 gm coklat dark Couverture atau Compound
150 gm mentega
170 gula perang   saya guna 120 gm
4 biji telur saiz A
1 sudu kecil esen vanila
100 gm tepung naik sendiri 
30 gm serbuk koko
secubit garam kasar

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 160'c
  • Cairkan mentega,coklat dan garam kasar menggunakan kaedah double boiler atau microwave.Kacau rata.
  • Tepung di gaul bersama serbuk koko dan di ayak.
  • Satukan telur,adunan mentega-coklat,gula perang dalam mangkuk.
  • Masukkan esen vanila.Kacau sebati semua bahan.
  • Masukan tepung berselang -seli dengan coklat.
  • Simpan sedikit adunan coklat untuk di masukkan akhir sekali.
  • Kacau rata adunan.
  • Akhir sekali masukkan baki coklat cair dan kacau balik 3-4 kali menggunakan sudu.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inci.
  • Bakar selama 30-40 minit.
  • Jangan terlebih bakar.Masa pembakaran biasanya bergantung pada jenis oven masing-masing.
  • Biarkan sekejap brownies  dalam oven yang pintunya di renggangkan selama 10-15 minit.
  • Sejukkan brownies pada suhu bilik selama beberapa jam sebelum di potong
  • Jangan masukkan brownies ke dalam peti sejuk kerana ia akan menjadi keras.
  • Brownies tahan 4 hari tanpa peti sejuk
  • Jika perlu masuk peti sejuk juga kena re-heat sekejap untuk melembutkan coklat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan