Isnin, 27 Mei 2019

BISKUT NESTUM

Assalam buat semua..
Masih lagi dengan resepi biskut raya.
Memandangkan hari ini dah habis cuti selama empat hari dan esok kembali bertugas,saya rajinkan diri juga buat biskut raya yang mudah-mudah.
Boleh lah untuk makan sendiri...ada besar..ada kecil,sungguh tak berseni!.
Biskut ni rangup dan berbau harum nestum bila sedang di bakar.
Let's try buat.

BISKUT NESTUM
Bahan-bahan
125 gm butter
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
1 cawan nestum-kisar halus
1 cawan nestum- tak perlu kisar

Hiasan
ceri merah/hijau
nestum

Cara membuatnya

  • Ayak tepung gandum dengan serbuk penaik.
  • Satukan dengan nestum kisar dan nestum kasar.
  • Pukul butter dan gula hingga putih dan berkrim.
  • Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul sekejap lagi.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
  • Rehatkan doh seketika
  • Bentukkan bulat-bulat dan gulingkan ke dalam nestum.
  • Susunkan di atas loyang pembakar.
  • Tekan dengan garfu atau jari dan letak ceri sebagai hiasan.
  • Bakar dengan suhu 175'c selama 15-20 minit bergantung pada jenis oven masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan