9 Ramadhan 2019
Hari ini saya kongsikan satu resepi makanan laut yang mudah.
Masakan ni sedap di makan dengan nasi atau makan begitu saja.
Rasa kuahnya yang masam manis begitu membuka selera.
Let's try masak.
LALA MASAM MANIS
Bahan-bahan
1/2 kg.lala
6 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis
1 senduk kecil sos Mae Phranom/sos cili thai
3 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 cawan daun ketumbar siam cincang
1 biji cili merah-potong bulat
1 labu bawang putih-cincang
1/2 labu bawang besar-potong kiub kecil
2 batang serai-titik
2 sudu teh tepung jagung
Cara membuatnya
- Basuh Lala dan toskan.
- Campurkan kesemua sos dan tepung jagung dalam mangkuk dengan 1 cawan air.Kacau rata.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
- Masukkan bancuhan sos,serai,daun limau purut,jus limau nipis.Biarkan mendidih.
- Masukkan Lala dan gaul rata.
- Masukkan 1/2 cawan daun ketumbar siam cincang
- Sesuaikan rasanya.
- Bila nampak kulit Lala terbuka ,bolehlah di angkat.
- Taburkan daun ketumbar siam selebihnya dan cili merah.
- Sedia untuk di hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan