Rabu, 13 November 2019

GULAI LENGKUAS IKAN KERING

Assalam buat semua..
Jarang-jarang saya buat gulai ikan kering..
sebab tidak berapa suka makan ikan kering.
Jadi gulai ni saya campurkan dengan beberapa ekor ikan segar,
supaya saya dapat makan ikan segar tu dengan rasa kuah gulai ikan kering.
Ikan kering tu kita bagi orang lain makan jer..
Let's try buat.

GULAI LENGKUAS IKAN KERING

Bahan-bahan
Ikan kering dan ikan segar.
2 batang timun-belah dan potong serong
nenas/optional
5 biji cili padi-di ketuk
2 biji lada hijau-potong dua
2 kotak santan
air secukupnya
garam,gula dan perisa secukupnya

Bahan kisar
4 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci kunyit hidup
2 cm.lengkuas

Cara membuatnya

  • Masukkan santan,air secukupnya dan bahan kisar ke dalam periuk.
  • Kacau sekali-sekali dan tunggu hingga mendidih.
  • Masukkan ikan segar,ikan kering,cili hijau,cili padi dan timun/nenas.
  • Masak hingga timun lembut.
  • Rasa dahulu sebelum tambah garam untuk elak kuah jadi terlalu masin.
  • Biarkan gulai mendidih sekali lagi dan bolehlah di angkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan