Jumaat, 13 Disember 2019

AYAM NESTUM CRUNCHY

Assalam buat semua,
Sudah hampir ke penghujung tahun..
Ada banyak lagi resepi yang saya tak dapat update dek kesuntukan masa.
Semakin usia bertambah,banyak perkara tidak dapat di siapkan dalam waktu yang semakin terbatas ini.
Semoga saya sentiasa sihat agar saya terus dapat berkongsi resepi di sini.
Hari ini saya kongsikan satu resepi masakan ayam yang menjadi kesukaan anak-anak.
Aroma wangi dari nestum dan lemak manis dari mentega dan gula perang benar-benar membangkitkan selera makan.
Tabur nestum banyak-banyak sampai ayam pun tak nampak.
Let's try masak.

AYAM NESTUM CRUNCHY

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam-potong kecil
tepung goreng ayam Bestari(pedas)
Nestum madu
mentega
cili padi
gula perang
Serbuk cukup rasa Maggi
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

  • Campurkan tepung Bestari dengan sedikit air dan perap dengan ayam selama 1/2 jam.
  • Panaskan minyak untuk goreng terendam.
  • Toskan ayam tadi.
  • Ambil tepung Bestari yang lain dan gaul/salut rata dengan ayam.
  • Bila minyak sudah panas,goreng ayam sampai habis.
  • Toskan minyak.
  • Gunakan kuali lain,cairkan mentega.Guna api sederhana.
  • Masukkan nestum,cili padi,serbuk cuku rasa dan gaul rata.
  • Tambahkan gula perang secukup rasa.
  • Bila nestum sudah garing,angkat dan toskan.
  • Taburkan di atas ayam yang telah di goreng tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan