Selasa, 28 Januari 2020

TART NENAS KIUB


Assalam buat semua..
Biskut kesukaan saya sejak dulu lagi
Tak raya pun saya buat makan-makan,letak atas meja kopi depan Tv
Anak-anak tak makan Tart nenas ni
Jadi selamat lah untuk beberapa hari dan minggu.
Jem nenas saya beli jer yang dah siap-senang.
Let' try baking.

TART NENAS KIUB
Resepi:Chef Hadi Danial Fans/FB

Bahan
250 gm pure butter
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak sapi/optional
2-3 sudu besar gula halus

jem nenas secukupnya

Sapuan atas tart
1 biji kuning telur
pewarna oren
1 sudu kecil air
*sebatikan semua bahan
cheddar cheese-saya guna Almond nibs

Acuan biskut nenas kiub

 Cara membuatnya
  • Satukan butter,tepung gandum,gula dan minyak sapi.
  • Uli sampai jadi doh.
  • Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit ke dalam acuan.Jangan masukkan penuh
  • Letak jem nenas.Tutup lagi dengan adunan.Padatkan.
  • Bekukan dalam freezer sekejap dalam 30 minit.
  • Keluarkan tart dari acuan.
  • Susun elok-elok di atas tray,sapukan campuran kuning telur tadi.
  • Taburkan Cheddar cheese/Almond Nibs.
  • Bakar selama 25-30 minit suhu 160'c bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila dah masak,sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum
    Sedappp ni kesukaan 😁✌️

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wassalam Sara...memey sedap,rangup sahaja,skali makan tak leh stop..hihihi

      Padam