Selasa, 4 Februari 2020

CEMPEDAK GORENG RANGUP

Assalam buat semua..
Buah Cempedak pemberian ibu saudara di Jerteh
Di ambil dari pokok yang di tanam sendiri
Ada 3 biji kesemuanya,saya frozenkan sebahagian darinya
Dah tentu tak habis untuk sekali makan.
Sedap la cempedak goreng ni,isinya manis dan rangup saja bila di goreng.
Ok..lets try goreng

CEMPEDAK GORENG RANGUP

Bahan
Cempedak seckupnya
2 senduk sederhana tepung beras
1-1/2 senduk tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 senduk sederhana kelapa muda parut
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
air secukupnya
sedikit serbuk kunyit
sedikit gula
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

  • Panaskan minyak untuk goreng terendam.
  • Gaul sebati kesemua bahan hingga mendapat adunan batter yang sesuai kepekatan untuk menyalut cempedak.
  • Bila minyak betul-betul panas,celupkan Cempedak ke dalam adunan batter.
  • Angkat tinggi sedikit dari permukaan minyak (bertujuan untuk dapatkan serdak rangupnya)dan masukkan Cempedak ke dalam minyak panas.
  • Goreng dengan api sederhana sambil di balik-balikkan supaya masak rata.
  • Goreng sampai habis dan toskan minyak sebelum di hidang.
  • Adunan batter yang tak habis boleh di goreng untuk di tabur di atas Cempedak goreng tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan