Selasa, 16 Jun 2020

PUDING LUMUT

Assalam buat semua..
Baru sahaja pulang dari bertugas syif malam,mata masih belum mengantuk.
Saya kongsikan satu resepi puding yang mudah ini,sangat sedap di makan sejuk-sejuk.
Jika tidak menggunakan acuan,boleh juga di bekukan dalam bekas empat segi kemudian di potong.

Sedikit tips dari penulis resepi,Puan Diana Khalifa/My Resepi.
Ramas kelapa parut dengan telur dan daun pandan untuk hilangkan hanyir telur.
Baru lah di perah dan tapis.
Kalau guna santan kotak,kisar sekali dengan daun pandan,kemudian tapis.
Ketebalam Puding Lumut bergantung kepada jumlah berapa biji telur yang di gunakan.
Fungsi garam untuk menambahkan lemak santan dan gula batu untuk puding nampak berkilat dan tidak berair.
Bagi dapatkan Puding Lumut yang cantik,tuang campuran santan bila agar-agar dah mendidih.
Biarkan sekejap,bila dah mendidih kacau dalam 1 minit(sampai adunan santan nampak berketul).
Padam api dan berhenti kacau.

Saja saya nak test acuan puding yang di beli oleh ketua isi rumah masa PKP yang lepas.
Let's try buat

PUDING LUMUT

Bahan
1 pek agar-agar tali/20 gm.
200 ml santan kotak/1/2 biji kelapa parut
7 helai daun pandan-kisar dengan1/2 cawan air
3 senduk sederhana gula/ikut suka manis sendiri
2 biji telur
6 cawan air
sedikit garam
pewarna hijau
1 sudu makan gula batu

Cara membuatnya

  • Perah santan bersama telur dan air daun pandan.
  • Campurkan perahan santan dengan pewarna hijau dan garam.
  • Didihkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar.Masak hingga hancur.
  • Tambahkan gula batu dan sebati hancur,baru masukkan gula.
  • Biar adunan mendidih dan masukkan campuran santan tadi.
  • Kacau dalam anggaran 1 minit dan tutup api.
  • Tuang dalam acuan pilihan dan sejukkan.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan