Isnin, 19 Oktober 2020

PULUT KUNING


 Assalam buat Semua.. 
Ini Pulut Kuning  kegemaran anak-anak
Ia tidak di makan bersama Rendang seperti kebiasaannya. 
Anak-anak suka makan dengan Telur goreng rampai berwarna-warni ni.
Pulut pun saya buat sedikit lembut.
Tiada hari kebesaran apa pun,saja buat sebab teringin  nak makan😁
Let's try masak. 

PULUT KUNING

Bahan
500 gm.beras pulut susu
1 keping asam keping
1 sudu besar serbuk kunyit-pilihan
1 inci kunyit hidup-tumbuk dan tapis air
1-2 cawan santan pekat-boleh tambah
1/2 susu kecil garam
Pewarna kuning telur
Sedikit minyak masak

Cara membuatnya
.Basuh beras pulut dan toskan airnya.
.Masukkan air kunyit hidup dan pewarna ataupun serbuk kunyit.
.Masukkan air dan rendam beras pulut dengan asam keping  selama 1-2 jam bergantung kepada jenis beras pulut.
.Panaskan pengukus hingga air mendidih. 
Toskan beras pulut.
Masukkan ke dalam periuk pengukus  yang telah di lapik daun pisang atau daun pandan.
.Ketika di kukus, kacau sekali-sekala supaya ianya masak sekata.
Kukus selama 20-25 minit hingga masak.
.Angkat keluar pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
.Tuangkan santan yang telah di campurkan dengan sedikit garam dan gula. 
.Biarkan selama 5 minit agar santan menyerap ke dalam pulut. 
.Setelah itu, kacau dan arung 
 pulut dan santan tadi selama 10-15 minit sehingga sebati dan nampak seolah-olah berminyak.
.Pastikan tiada pulut yang berketul.
.Masukkan kesemua pulut ke dalam periuk kukus dan kukus selama 10-15 minit atau sehingga masak. 
. Boleh tutup api dan taburkan sedikit gula supaya pulut bersinar cantik.
.Pulut Kuning yang sedap mesti ada rasa manis dan masin yang seimbang.

 Telur rampai
.Ambil 3 biji telur, setiap satunya di letak pewarma pilihan dan buat telur dada nipis. 
.Kemudian di gulung dan di potong halus-halus. 
.Taburkan di atas Pulut Kuning.



3 ulasan:

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
    ayo segera bergabung dengan kami di ionpk.biz ^_$
    add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^

    BalasPadam