Selasa, 8 Disember 2020

KEK PISANG MERELIT


 Assalam buat semua.. 
Lama dah tak buat Kek Pisang.
Kek ni moist dan tidak begitu manis 
Hias cantik-cantik tentu tambah selera nak makan. 
Lupa pula nak bakar dulu kepingan badam tu, nampak tidak lah perang sangat. 
Teksturnya lembut dan gebu. 
Jom tengok resepi dari Mariana Zainal
Let's try baking. 

KEK PISANG MERELIT

Bahan A
3 biji pisang atau 1 cawan pisang lecek.
3/4 cawab gula kastor
4 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 sudu besar perahan lemon/optional
Secubit garam

Bahan ayak B
1  1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Hiasan
Pisang-potong nipis
Biji kuaci dan kepingan badam-bakar sebentar.

Cara membuatnya

.Satukan bahan A-minyak, telur, garam dan masukkan ke dalam blender dan kisar.
 .Masukkan pisang lecek dan kisar sekejap lagi. Masukkan jus lemon. 
.Satukan bahan ayak dalam bekas dengan bahan kisar. Kacau sebati. 
.Panaskan oven pada suhu 15'c(oven saya). 
.Alas loyang 8 " dengan baking sheet. 
.Tuang adunan dan tabur hiasan jika suka. 
.Bakar selama 40-45 minit bergantung pada oven masing2.

1 ulasan: