Selasa, 9 Februari 2021

KEK COKLAT MOIST

Assalam buat semua.
Lama tak update di sini
Tiba-tiba hidup saya bertukar jadual hariannya dalam bulan Disember lepas.
Menerima banyak tempahan biskut homemade setiap minggu dari penjual di musim PKP ini.
Jadi setiap hari saya mengadap oven baking biskut.
Baking yang menjadi kesukaan saya membuatkan badan tidak berasa penat.
Stress kerja pun hilang.
Lagipun Azim dan Amzar tiada di rumah..sunyi sungguh.
Terpisah jarak masa PKP lagi...dengan awak lagi.
Isi masa di dapur saja la.
Guna resepi yang sama sebelum ini.
Let's try baking.

KEK COKLAT MOIST

Bahan A
90 gm.serbuk koko
200 gm.gula kastor
200 gm.minyak masak/minyak jagung/minyak sayur
250 gm.susu pekat(sayal etak 200ngm.)
1 tin susu cair

Bahan B
4 biji telur gred A
esen vanila
*di campur dan di pukul sampai kembang

Bahan C
150 gm.tepung gandum/tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda

Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sambil di kacau sampai adunan sedikit suam.
  • Masukkan adunan ke dalam bahan B dan kacau rata.
  • Masukkan pula bahan C dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang 9 inci,kalau nak kek tebal sedikit guna loyang 8 inci.
  • Panaskan oven selama 10 minit.
  • Bakar dalam oven pada suhu 150'c selama 1 jam (oven saya)sehingga masak.
  • Bila sudah masak,sejukkan dahulu sebelum di curah topping coklat.
Coklat Ganache
200 gm dark compound
100 ml.susu full cream/susu cair/whipping cream
1 sudu besar mentega/marjerin

Cara membuatnya
  • Cairkan coklat guna kaedah double boiler.
  • Masukkan susu full cream dan kacau rata.
  • Tambahkan mentega dan sedia untuk di curah di atas kek.
  • Hias lah kek ikut kesukaan sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan