Rabu, 8 Disember 2021

KEK SPAN VANILA

Assalam buat semua..
Saya suka buat kek seperti ini
Sentiasa ada rasa ingin belajar dan mantapkan skil buat bunga dan susun di atas kek
Tapi itu lah,masa sentiasa tidak mencukupi untuk lama-lama berada di dapur.
Kena tunggu cuti panjang.
Ni pun saja-saja cuba buat untuk anak-anak makan
Kredit to Azlita Masam manis
Let's try buat

KEK SPAN VANILA

Bahan
4 biji telur gred A
180 gm.gula halus(saya kurangkan)
170 gm.tepung Superfine
70 gm.air
15 gm.ovalette
50 gm.minyak jagung
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
1.Ayak tepung Superfine dan Baking powder
Lebih elok jika di ayak 3 kali.
2.Satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mesin pemutar kek.
3.Mula-mula putar dengan kelajuan perlahan kemudian bila semua bahan bergaul rata tambah dengan kelajuan tinggi.
4.Putar hingga ringan dan gebu.Tutup pemutar kek.
5.Tuangkan minyak jagung dan gaul rata adunan guna spatula.
6.Panaskan oven selama 15 minit.
7.Alas loyang bulat saiz 8" dan sapu mentega.
9.Tuang adunan dan ratakan.
10.Bakar dalam oven dengan suhu 170'c
 selama 30-35 minit bergantung pada oven masing-masing.
11.Bila sudah masak,sisipkan tepi kek dan keluarkan dari loyang.
12.Sejukkan dahulu sebelum di hias ikut citarasa sendiri.

*Saya hias kek ini dengan krim putar dan mango filing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan