Ahad, 7 Ogos 2011

KEK PUDING KARAMEL



Kali pertama makan Kek Puding Karamel ni rasanya sungguh sedap sekali .Kali pertama makan,jiran sebelah rumah yang bagi.Tetapi dia sendiri tak tahu nama kek ini .Cari dalam blog masakan pun tak jumpa.Cadangnya nak buat sendiri.Rasanya lebih sedap jika di makan sejuk-sejuk.Akhirnya kini pasti...(Anita Sarawak)jumpa resipi kat Yani(My resipi).Barulah tau nama kek ni ,apalagi saya terus membuatnya.Terimakasih untuk 
Yani kerana sudi berkongsi resipi kek ini.Saya letakkan di ruangan blog saya untuk rujukan kemudian hari.

Bahan -bahan 
Karamel
  • 60gm gula 
  • 1sudu besar air                                       
  • 2 sudu besar air                  
Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar/susu cair
  • 70 gm gula
  • 1 st.esen vanila
Kek span
  • 70 gm tepung gandum
  • 60 gm.gula kastor 
  • 2 biji telur
  • 20gm.mentega di cairkan .
Cara membuatnya
  • Sapukan loyang dengan mentega.Panaskan oven ke 170c.Cairkan mentega dan ketepikan.

Sediakan karamel.
  • Campurkan gula dengan 1 sudu air.Panaskan hingga jadi perang.Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi.
  • Tutup api,tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
Sediakan puding
  • Panaskan susu dan gula.Masukkan esen vanila dan telur ke dalam mangkuk.Pukul sedikit,kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan -lahan ke dalam mangkuk sambil di kacau.
  • Kacau dengan perlahan -lahan supaya tidak berbuih.
  • Tapiskan kedalam loyang karamel tadi.
Sediakan kek span
  • Asingkan putih dan kuning telur.Pukul putih telur dengan separuh gula sehingga kembang.
  • Pukul pula kuning telur dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  • Campurkan kedua-dua adunan telur tadi.Pukul perlahan -lahan hingga sebati.
  • Ayak tepung ke dalam adunan telur dan kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  • Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan dan kacau sehingga sebati.
  • Bahagikan kepada 3 warna.Tuangkan adunan kek kedalam loyang puding tadi secara berselang-selang warna.
  • Adunan kek span akan kelihatan terapung di permukaan adunan puding.
  • Bakar secara water bath selama 40minit atau sehingga kek masak.
  • sejukkan dulu baru dikeluakan dari loyang.
 *Jika inginkan adunan kek yang lebih tinggi jangan gunakan loyang kek yang besar .Satu lagi,adunan kek span juga boleh di gandakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan