Yani kerana sudi berkongsi resipi kek ini.Saya letakkan di ruangan blog saya untuk rujukan kemudian hari.
Bahan -bahan
Karamel
- 60gm gula
- 1sudu besar air
- 2 sudu besar air
Puding
- 4 biji telur
- 500ml susu segar/susu cair
- 70 gm gula
- 1 st.esen vanila
- 70 gm tepung gandum
- 60 gm.gula kastor
- 2 biji telur
- 20gm.mentega di cairkan .
- Sapukan loyang dengan mentega.Panaskan oven ke 170c.Cairkan mentega dan ketepikan.
Sediakan karamel.
- Campurkan gula dengan 1 sudu air.Panaskan hingga jadi perang.Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi.
- Tutup api,tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
Sediakan puding
- Panaskan susu dan gula.Masukkan esen vanila dan telur ke dalam mangkuk.Pukul sedikit,kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan -lahan ke dalam mangkuk sambil di kacau.
- Kacau dengan perlahan -lahan supaya tidak berbuih.
- Tapiskan kedalam loyang karamel tadi.
Sediakan kek span
- Asingkan putih dan kuning telur.Pukul putih telur dengan separuh gula sehingga kembang.
- Pukul pula kuning telur dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Campurkan kedua-dua adunan telur tadi.Pukul perlahan -lahan hingga sebati.
- Ayak tepung ke dalam adunan telur dan kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
- Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan dan kacau sehingga sebati.
- Bahagikan kepada 3 warna.Tuangkan adunan kek kedalam loyang puding tadi secara berselang-selang warna.
- Adunan kek span akan kelihatan terapung di permukaan adunan puding.
- Bakar secara water bath selama 40minit atau sehingga kek masak.
- sejukkan dulu baru dikeluakan dari loyang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan