Ahad, 7 Ogos 2011

TAT TELUR

Teruja untuk membuat tat telur ni .Selalunya saya beli kat Harmoni cafe di tempat bertugas Rm 1.50 sen sebiji.Tapi yang tu Tat Telur Portugis.Rasanya sedap juga .Saya ni semua jenis makanan sedap.Apapun lidah  manusia tak pernah bohong tentang rasa.Kalau tentang cinta..hari-hari bohong.!!.

Bahan -bahan  tat
  • 125 gm mentega
  • 60gm gula aising
  • 1/2 putih telur
  • 1 kuning telur
  • 200gm tepung gandum- di ayak
  • 1 st esen vanila
Untuk kastard telurnya
  • 280gm susu segar
  • 160gm gula
  • 3 biji telur
  • 1 st esen vanila
Cara membuatnya
  • Campurkan mentega dan gula dan pukul sehingga kembang,masukkan putih telur dan kuning telur lalu di gaul sehingga sebati
  • Masukkan esen vanila dan gaul lagi,diikuti dengan tepung gandum dan gaul sehingga menjadi doh.Rehatkan selama 10 minit
  • Ambil adunan tepung secukupnya dan tekan -tekan ke dalm acuan tat,jangan terlalu tebal.
  • Cucuk-cucukkan sedikit di atas adunan tepung
  • Bakar setengah masak lebih kurang 10 minit
Untuk membuat kastard telur
  • Panaskan gula dan susu segar,tunggu hingga gula hancur dan tutup api.
  • Pukul telur sekejap sahaja(Jangan sampai berbuih) dan tuang ke dalam campuran susu tadi.Masukkan esen vanila dan kacaukan .
  • Tapiskan dan masukkan kedalam jag kecil.
  • Tuang dengan perlahan -lahan  kedalam acuan tat tadi dan bakar 175c selama 10 minit lagi atau sehingga kastard telur sempurna masaknya.

Sumber resipi dah tak ingat ambil kat blog mana.Terimakasih kepada tuan empunya resipi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan