Jumaat, 23 September 2011

BISKUT ALMOND LONDON

Satu-satunya biskut raya yang saya sempat buat adalah biskut Almond London.Saiznya agak besar sedikit dari yang dijual.Tiap kali membuatnya tak boleh nak adjust biar bagi kecil sedikit.Bila masak ,saiznya jadi lebih besar lagi,nampak gemuk-gemuk pula.Resipi biskut ini diberi oleh Sr.Roseliza Jusoh.Jaa..jika anda membaca blog ini ,kak su minta izin untuk di tempek resipinya di blog ini sebagai rujukan pada masa akan datang.Tq
 
Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 250gm. mentega
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan serbuk badam
  • 1/2 cawan gula 
  • coklat masakan secukupnya
  • almond nibs-utk hiasan
  •  badam biji secukupnya

 Cara membuatnya
  • Biji badam dan badam nibs(badam cincang)di panggang/di goreng hingga masak.
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang,masukkan telur dan esen vanila
  • Gaulkan dengan tepung gandum,tepung jagung dan serbuk badam hingga adunan sebati dan lembut.
  • Salut buah badam dan bakar hingga biskut masak dan sejukkan.
  • Cairkan coklat masakan secara double boil,celup biskut  dalam coklat dan taburkan almond nibs.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan