Bahan-bahan
- 10 keping puff pastri
- Telur kuning- untuk glis.
- mangga,buah kiwi dan ceri secukupnya atau apa saja buah pilihan-saya guna buah koktel.
Bahan kastard
- 1 1/3 cawan susu segar
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu teh mentega
- 1 sudu teh esen vanila
Utk.menyediakan casing pastri puff sila rujuk pada gambar dibawah-sumber Blog Mamafami.tq
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 190 C selama 25min.atau bergantung pada oven masing-masing.
Untuk menyediakan kastard.
- Masukkan susu segar,tepung kastard dan gula kedalam periuk(saya guna non-stick pan).
- Kacau guna whisker diatas api sederhana.
- Teruskan mengacau sehingga adunan menjadi pekat(thickens).
- Angkat dari api dan tambah mentega dan esen vanila.
- Kacau hingga sebati dan sedia untuk digunakan.
cara menyusunnya
- Letakkan adunan kastard secukupnya ditengah-tengah pastri puff yang telah siap dibakar.
- Atur buah-buahan pilihan mengikut kreativiti.
- Sedia untuk di makan.Sedapnya....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan