Sabtu, 24 September 2011

TOPPING DAN AISING

Sebenarnya kalau kita nak aisingkan kek,banyak sahaja aising yang boleh digunakan atau beli di pasaran.Contohya ada di pasaran topping cream yang di perbuat dari tenusu,cuma pukul sehingga kembang dan bolehlah kita sapu pada kek,tidak perlu di tambah gula kerana rasanya sudah manis.(gambar :krim putar)

Kita juga boleh mengguna whipping cream /krim putar tetapi perlu ditambah dengan gula aising kerana krim putar ini tawar  rasanya.Topping cream berbeza dengan whipping cream kerana topping cream memang dikhaskan  untuk mengaising kek tanpa di tambah gula tetapi whipping cream selalunya digunakan untuk membuat sos atau digunakan dalam pastri atau bersama dengan bahan lain  untuk di jadikan pencuci mulut.
 
Anda juga boleh membeli krimwell.Ia adalah sejenis aising yang serupa dengan lemak tumbuhan atau shortening.Krimwell sering di gunakan untuk mengaising kek cawan yang di kenali sebagai cupcake atau cuppies
Ia mudah digunakan dengan hanya memukul bersama gula aising .Kemanisan boleh di tambah atau di kurangkan  bergantung kesukaan masing-masing.Jika anda suka ia juga boleh di letakkan pewarna agar kek yang dihias bertambah berseri dan menyelerakan .

Resipi aising krimwell
  • 500gm krimwell
  • 250gm-300gm gula aising
campurkan semuanya dan pukul hingga gebu.

SUMBER:DARI DAPUR AZLI RAZALI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan