Selasa, 27 September 2011

MEE BANDUNG

MEE BANDUNG 
Olahan:daridapursuzana
 
Bahan-bahan
  • 1 paket mee kuning(saya guna mee hoon)
  • 10-15 ekor udang
  • 5 ekor sotong
  • 2 keping dada ayam-dipotong kecil
  • 50gm udang kering-kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 sudu besar cili kering kisar
  • 4 sudu besar sos cili
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 4 biji telur
  • sawi,bawang goreng
  • hirisan cili merah 
  • gula ,garam
  • tauhu goreng -hiris nipis
  • limau kasturi/limau nipis
  • sedikit tepung jagung- untuk memekatkan kuah.
 *utk.memekatkan kuah boleh juga mengunakan 2 biji keledek yang direbus dan dilenyek atau kacang tanah goreng yang dikisar.

Cara membuatnya
  • Celur mee/mee hoon dan ketepikan.
  • Kisar bawang besar,bawang putih.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar.
  • Masukkan udang kering yang telah dikisar dan tumis hingga naik bau.Kemudian masukkan air,udang,ayam dan sotong.
  • Didihkan hingga masak.Tambah garam dan gula secukup rasa.
  • Kecilkan api.Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul sedikit.Masukkan telur ke dalam kuah dan kacau sebentar.
  • Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan kedalam kuah .Kacau hingga sebati dan agak pekat sedikit.
  • Akhir sekali masukkan sawi.
  • Tutup api.Bila menghidang curahkan kuah atas mee hoon.Tabur bawang goreng dan tauhu,hirisan cili dan limau kasturi.Siap untuk di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan