Khamis, 6 Oktober 2011

AIR BARLI

Salam semua,saya suka minum air barli yang menyejukkan badan ini.Beras barli yang lebih buat bubur barli hari tu masih ada lagi.Petang -petang begini tak ada kerja nak buat .Mari kita masuk dapur ada juga faedahnya.Selain itu....aktiviti lain yang lebih berfaedah adalah tidur!.

Bahan-bahan
  • 250gm.beras barli
  • gula
  • secubit garam
Cara membuatnya
  • Basuh bersih beras barli dan rendam seketika. Masukkan air kedalam periuk.
  • Rebus beras barli hingga air tinggal separuh.Boleh tambah air jika perlu.
  • Biarkan beras barli empuk dan kembang serta air bertukar jadi putih dan keruh.
  • Masukkan secubit garam dan gula ikut manis masing-masing.
  • Bila masak,pindahkan air barli yang panas ke dalam jag dan sejukkan.
*Air barli boleh juga di minum suam dan boleh di tambah ais.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan