Rabu, 5 Oktober 2011

KEK KOPI

Pertama kali membuat kek ini ,rasanya agak manis, tak sempat nak adjust jumlah gulanya.Tambahan pula ia dilapisi oleh gula perang dan coklat cip ditengahnya(2 lapis)dan di atas sekali.Namanya kek kopi tapi dalam resipi tiada pula bahan tertulis kopi.Masa tengah buat baru perasan.Akhirnya saya menambah sendiri coffee emulco yang kebetulan ada dalam peti sejuk...supaya sesuai dengan namanya,tak gitu!!
                                                                               
KEK KOPI
BahanA
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bicarbonat
  • 125gm.mentega
  • 1/2 cawan gula kastor(resipi sebenar 1 cwn.)
  • 2 biji telur-di pukul
  • 1 cawan krim masam(guna yogurt)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu teh coffee emulco(tambah sendiri)
Bahan B
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis
  • 2/3 cawan coklat cip
*Campurkan kesemuanya dalam satu bekas.


 Cara membuatnya
  • Ayak tepung gandum,baking powder dan soda bicarbonat bersama-sama .Ketepikan
  • Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu.
  • Masukkan telur,krim masam/yogurt,esen vanila dan putar hingga sebati.
  • Kaup balikkan tepung ke dalam adunan kek.Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian.
  • Ambil satu bahagian adunan dan masukkan ke dalam loyang pembakar.Taburkan sedikit bahan B  dan bakar selama lebih kurang 10 min.dalam suhu 170'c.
  • Apabila adunan sudah separuh masak,angkat dan masukkan satu bahagian lagi adunan dan tabur bahan B dan bakar sehingga masak.
  • Setelah itu,angkat loyang pembakar dan masukkan bahagian akhir dan taburkan bahan B dan bakar sehingga masak.
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan.
 Sumber:Majalah Wanita Mei 2004.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan