KEK KOPI
BahanA
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bicarbonat
- 125gm.mentega
- 1/2 cawan gula kastor(resipi sebenar 1 cwn.)
- 2 biji telur-di pukul
- 1 cawan krim masam(guna yogurt)
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu teh coffee emulco(tambah sendiri)
Bahan B
- 1/4 cawan gula perang
- 1 sudu teh serbuk kayu manis
- 2/3 cawan coklat cip
Cara membuatnya
- Ayak tepung gandum,baking powder dan soda bicarbonat bersama-sama .Ketepikan
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan telur,krim masam/yogurt,esen vanila dan putar hingga sebati.
- Kaup balikkan tepung ke dalam adunan kek.Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian.
- Ambil satu bahagian adunan dan masukkan ke dalam loyang pembakar.Taburkan sedikit bahan B dan bakar selama lebih kurang 10 min.dalam suhu 170'c.
- Apabila adunan sudah separuh masak,angkat dan masukkan satu bahagian lagi adunan dan tabur bahan B dan bakar sehingga masak.
- Setelah itu,angkat loyang pembakar dan masukkan bahagian akhir dan taburkan bahan B dan bakar sehingga masak.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Sumber:Majalah Wanita Mei 2004.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan