Salam mesra di angin lalu.Buat roti lagi.. kali ini resipinya yang lain pula .Saya tengok kat Yani@My resipi.Terimakasih Yani kerana berkongsi resipi roti ini.Cara buat pun mudah juga .Tapi saya tidak letak topping di atasnya cukuplah dengan di tabur bijan sahaja.Gambar tak sempat nak di ambil banyak-banyak seperti selalu sebab kameranya habis bateri. Ini dia resipinya.
CINNAMON ROLL
sumber-yani@my resipi.
Bahan utk Roti
Bahan utk Roti
- 300g tepung roti
- 50gmentega
- 1 biji telur
- 50g gula halus
- 100ml fresh milk/air-suam
- 8g dry yeast
- 1 sudu kecil garam
- 2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
- 60g gula perang
- 20g mentega-suhu bilik
- 50 gm cream cheese- suhu bilik
- 20g mentega - suhu bilik
- 100g gula aising
- secubit garam
- beberapa titik esenvanila
Cara buat roti
- Gaulkan mentega dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti.
- Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
- Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat di tangan atau sehingga licin.
- Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
- Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
- Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
- sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
- Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan