Rabu, 21 Disember 2011

TURKISH YOGURT CARROT BANANA MUFFIN

Salam sayang buat semua ..panjang betul nama muffin ni.Kreatif betul tuannya dapat mengeluarkan nama muffin sebegini.Tapi walaupun begitu sesuai dengan namanya yang cantik ,muffin ini juga sangat sedap di makan terutama ketika masih lagi panas. Muffin bukan macam kek cawan,kita boleh panaskan semula sebelum di makan.Dan saya pula terlupa untuk taburkan badam sebelum di bakar,sebab tu lah badamnya nampak pucat.Dekat nak masak baru di letak.

TURKISH YOGURT CARROT BANANA MUFFIN
Sumber:Koleksi kek dan muffin@HomeSweetHome

Bahan-bahan
  • 125 gm.mentega 
  • 130 gm.gula perang
  • 100gm.yogurt asli
  • 330 tepung naik sendiri
  • 1/2 sdt.baking powder
  • 200gm. pisang masak ranum-di lenyek
  • 60 gm .lobak merah-parut
  • 80 gm.kismis sultana
  • 80 gm.susu segar
Hiasan -badam cincang secukupnya.

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 180'C.Sediakan dulang pembakar muffin atau cawan muffin.
  • Pukul mentega dan gula perang hingga adunan menjadi gebu dan ringan.
  • Masukkan yogurt dan gaul hingga sebati.
  • Ayak tepung naik sendiri bersama dengan baking powder dan masukkan ke dalam adunan bersama dengan pisang,karot dan kismis.Gaul bahan tadi hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan susu segar dan kacau sebati lagi.
  • Sudukan adunan ke dalam bekas muffin paras 3/4 dari bekas.Taburkan badam cincang di atas adunan dalam cawan muffin tadi.
  • Bakar pada suhu 180'c selama 25-30 min. ikut kesesuaian oven masing-masing hingga muffin masak sepenuhnya
  • Sejukkan di atas redai kek.Sedap di makan suam-suam.Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan