Rabu, 21 Disember 2011

PENGAT KELADI


PENGAT KELADI CHACA SKOTENG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan

  • 1 biji keladi - kupas, bersihkan dan potong dadu
  • 1/2 cawan chaca skoteng 
  • 3 sudu besar sagu - basuh dan toskan 15 min.
  • 3 cawan air (anggaran) utk rebus keladi
  • 2 1/2 cawan air (anggaran) utk rebus chaca skoteng
  • 1 cawan santan cair
  • 1/2 cawan gula melaka
  • 3/4 cawan gula pasir (adjust manisnya)
  • 2 helai daun pandan - disiat dan simpulkan
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam halus

Cara membuatnya
  • Rebus keladi bersama air hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  • Masak santan cair bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan hingga gula larut. Tapiskan.
  • Rebus chaca dengan air hingga lembut dan masukkan campuran air gula tadi beserta keladi. Kacau sebentar. Tambah sedikit air lagi jika perlu.
  • Akhir sekali masukkan santan pekat bersama sagu dan masak dengan api perlahan hingga mendidih dan sagu nampak jernih. Seimbangkan rasa. Tutup api bila kuah sedikit pekat dan hidangkan sebagai minum petang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan