Selasa, 27 Disember 2011

UDANG GORENG BEREMPAH



    UDANG GORENG BEREMPAH
      Sumber:Trymasak.

    Bahan-bahan
    • 300 gm.Udang galah kecil
    • 4 ulas bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 biji bawang besar- dicincang
    • 1 batang serai- dipotong nipis
    • 1 tangkai daun kari
    • 1 sdk.serbuk ketumbar
    • 2 sdb.cili kering kisar
    • 1/2 sdk.serbuk jintan manis
    • 1sdk.serbuk kunyit
    • 1/2 sdk serbuk jintan putih
    • Gula -secukup rasa
    • Garam -secukup rasa
    Cara membuatnya

    • Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih.
    • Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
    • Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, dan gula. Perap ½ jam. 
    • Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan