UDANG GORENG BEREMPAH
Sumber:Trymasak.
- 300 gm.Udang galah kecil
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar- dicincang
- 1 batang serai- dipotong nipis
- 1 tangkai daun kari
- 1 sdk.serbuk ketumbar
- 2 sdb.cili kering kisar
- 1/2 sdk.serbuk jintan manis
- 1sdk.serbuk kunyit
- 1/2 sdk serbuk jintan putih
- Gula -secukup rasa
- Garam -secukup rasa
- Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih.
- Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
- Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, dan gula. Perap ½ jam.
- Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan