SABTU,14 Januari 2012..salam bahagia.Siapa suka makan kaki ayam...kumpul banyak-banyak dalam peti sejuk dah dapat satu mangkuk Sup kaki ayam.Ia juga boleh dibuat gulai kari,percik ,kerabu dan di goreng serta di campur bersama sayur goreng.Dalam banyak-banyak cara cuma cara goreng saya tak pernah buat kerana ia kadang-kadang boleh 'kaboomm'dalam kuali.Kalau kena minyak panas,sapa nak tanggung!.tak pasal-pasal kena burn case first degree .
SUP KAKI AYAM
Sumber:dari dapur
Bahan-bahan
- kaki ayam-potong dua
- 2 sdb.serbuk rempah sup Adabi
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 3 ulas bawang merah-hiris nipis
- 1/2 inci halia-cincang halus
- 1 kiub pati ayam
- 1 sdb.sos tiram
- 1 sdb.sos lada hitam
- garam secukup rasa
- air secukupnya -utk.kuah
- minyak utk menumis
- daun bawang/sup dan bawang goreng-utk.taburan
Cara membuatnya
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia hingga naik bau.
- Masukkan air secukupnya dan kaki ayam.
- Tambahkan serbuk rempah sup,kiub pati ayam,sos tiram dan sos lada hitam dan kentang.
- Rebus dengan api sederhana hingga kaki ayam masak(nampak kulitnya lembut).
- Selepas itu boleh di tambahkan karot.Teruskan mereneh sup,biasanya kalau makin lama makin terasa sedapnya.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.Taburkan daun bawang/sup dan bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan