GULAI TELUR ITIK
Sumber:Noor Masri
Bahan-bahan
- 6 biji telur itik
- 2 1/2 cawan santan
- 1.5 cm lengkuas - diketuk
- 1-2 sdb. cili kering kisar atau boleh ganti dgn cili padi jika suka
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih - dikisar/tumbuk
- 1.5 cm halia
- 1.5 cm kunyit hidup
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
- Masukkan kesemua bahan-bahan (kecuali telur) kedlm periuk, biarkan ianya mendidih.
- Perlahankan api kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji perlahan-lahan.Jangan di kacau.
- Seeloknya pecahkan telur dlm piring dulu,kemudian baru lah di masukkan ke dalam periuk.
- Biarkan kuah mendidih sekali lagi,sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan