Selasa, 20 Mac 2012

SARDIN RING


Salam bahagia buat semua...

Resipi kali ini ialah Sardin Ring yang saya jumpa kat blog Puan Ros-Sinaran menu yang sentiasa membuat resipi yang mudah-mudah dan cepat siap .Ia sesuai di makan semasa minum petang.Saya sedang menyanyi lagu semasa sedang menggoreng...dah terhangus!!


SARDIN RING
Sumber: P.Ros @ SinaranMenu



Bahan-bahan 
  •  5 keping roti prata (jenama kawan)
  •  3 keping sardin (1 tin sederhana besar)
  •  2 ulas bawang merah
  •  1 1/2 sudu minyak untuk menumis
  •  sedikit garam dan lada sulah
** Saya menambahkan cili merah dan daun bawang/sup yang di cincang halus ke dalam bahan inti sardinnya.

Cara membuatnya
  •  Lenyek sardin hingga hancur.Potong bawang merah nipis-nipis.
  • Panaskan minyak dalam kuali , tumis bawang dan masukkan sardin.Kacau rata sekejap.Masukan garam dan lada sulah.Tambahkan daun sup/bawang dan cili cincang.Kacau dalam 2- 3 minit.Angkat dan sejukkan.
  • Potong 2 roti pratha.Letakkan 1 sudu kecil sardin yang telah dimasak tadi pada bahagian yang dipotong .Gulung pratha kemas-kemas. Cantumkan kedua-dua bahagian hujung roti dan buatlah simpulan yang rata dan kemas.
  • Panaskan 2 cawan minyak masak.Goreng hingga garing.Sedap dimakan waktu panas.
** saya menggunakan roti prata bawang di dalam resipi ini

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan