Selasa, 15 Mei 2012

MANGO CREAM CHEESE BUTTER CAKE



Salam bahagia buat semua..

Resipi asal kek ini bernama Peach cream cheese butter cake.Tapi kan masa nak buat kek ini, peach pula tak ada .yang ada cuma mango duk tersengih kat dalam peti.Apalagi kita guna aje apa yang ada tanpa merubah resipi asalnya.Saya guna dua jenis mango sebab tu nampak dua kaler.Lepas kek masak tak sabar nak potong.Sepatutnya celup dulu pisau tu dalam air panas,barulah di potong supaya nampak tak berterabur,ini tidak.. terus aje di potong,jadilah rupa kek yang tak senonoh ini...he..he.tapi rasanya..walla!!.

























Dah di letak mango ,jadi namanya pun ditukar ke....

MANGO CREAM CHEESE BUTTER CAKES
 Sumber:yatiememories.blogspot.com .Thanks

Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 200 gm buah peach (peach dlm tin, di toskan dan di potong dadu)-saya guna mango
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 250 gm mentega
  • 250 gm cream cheese
  • 1/3 cawan susu segar
  • 3 biji telur
Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang.
  • Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
  • Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
  • Letakkan hirisan buah peach/mango yang telah di potong dadu.
  • Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
  • Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan