Selamat berbahagia buat semua yang sudi singgah di dapur maya saya ini...
Di bawah ini saya letakkan resipinya yang sebenar.
Sumber:Puan Ros-Sinaran Menu.Blogspot
Bahan-bahan
- 8 keping roti
- 2 1/2 cawan susu segar
- 200 gm.gula
- 4 biji telur
- 1 sdk.serbuk kayu manis(jika suka)
- serbuk koko secukupnya- untuk tabur
- secubit garam
- sedikit mentega
Cara membuatnya
- Potong dua setiap keping roti,jangan di buang tepinya.
- Dalam mangkuk masukkan susu,gula ,telur,garam dan serbuk kayu maniskacau sebati hingga gula larut dan ketepikan.
- Ambil loaf pan dan sapu mentega di sekelilingnya.Aturkan 4 keping roti di dasarnya.Taburkan serbuk koko di permukaan roti menggunakan penapis teh(saya menaburkan coklat parut kasar).
- Susun 4 keping roti lagi di atas lapisan taburan serbuk koko tadi dan ulang proses sehingga roti habis.Jangan tabur serbuk koko di atas lapisan atas sekali.
- Curahkan adunan susu dengan menggunakan sudu besar di atas lapisan roti secara perlahan-lahan ,ambil masa supaya semua roti meresap dengan adunan susu dan curahkan lagi hingga semua adunan susu habis.
- Ketepikan selama 20 min.setelah 10 min.Tekan bahagian atas roti dengan roti dengan sudu supaya lebih banyak bahan susu akan menyerap pada bahagian atas lapisan roti.
- Panaskan oven dan bakar dengan suhu 170'C selama 45 min.atau sehingga bahagian atas nampak garing.Sejukkan sebelum di potong untuk di hidangkan.
Nota(menambah dari resipi sebenar)
*saya telah mengurangkan sukatan gula dan menambahkan susu pekat manis di dalam adunan susu.
*saya telah meninggalkan sedikit adunan susu untuk di curahkan di atas lapisan atas sekali sebelum membakar puding roti ini.
*saya telah meletakkan coklat parut di atas sekali lapisan roti sebelum membakarnya
*saya telah menaburkan kismis dan buah ceri merah dan hijau di antara lapisan roti dan di lapisan atas sekali puding roti ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan