Khamis, 17 Mei 2012

TAUHU GORENG


























TAUHU GORENG
Sumber:Majalah Saji Oktober 2009

Bahan-bahan
  • 1 keping tauhu putih
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar susu cair
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • minyak -untuk menggoreng
  • 3 sudu besar air
Bahan sos
  • 100gm cili kering
  • 1-11/2 cawan gula(ikut manis)
  • 10 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh garam
  • 3 sudu teh cuka
  • 2 cawan air
Bahan hiasan
  • 1 biji timun-hiris
  • 1 biji sengkuang-hiris
  • kacang tanah-kisar/tumbuk halus
  • sotong kering -di goreng dan siat halus

Cara membuatnya
  • Pecahkan telur ke dalam mangkuk bersama susu cair dan air.Kacau hingga sebati.
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali untuk goreng terendam.
  • Celupkan tauhu ke dalam adunan telur.Kemudian gaulkan/salut dengan tepung gandum dan celupkan sekali lagi ke dalam adunan telur.
  • Ulang semula-dengan gaulkan sekali lagi dalam tepung gandum hingga rata.(2 kali dalam adunan telur dan 2 kali dengan tepung gandum).
  • Apabila minyak panas,gorengkan tauhu tersebut hingga garing .
  • Angkat dan potong tauhu menjadi bentuk kiub kecil kepada 9 bahagian.
  • hidangkan dengan hirisan sengkuang dan timun,kacang tanah kisar serta sotong kering dan sos.
Untuk sosnya
  • Potong cili kering dan rebus selama 10 minit.
  • Kisarkan cili kering bersama bawang putih dan air hingga halus.
  • Tambahkan cuka, gula dan garam secukup rasa dan kacaukan sebati.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.
nota
  • Saya menggunakan 5 keping tauhu putih keras yang di potong kepada kiub kecil sebelum di goreng.
  • Tidak guna sotong kering dan menambahkan karot yang di hiris.
  • Menggunakan  tepung goreng serbaguna yang di campur sedikit air untuk adunan batternya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan