DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Sumber:Mrsdayat@myR
Salam bahagia buat semua dan terimakasih kerana sudi membaca ..
Kek yang saya buat untuk jamuan Azim dan kawan-kawannya(kakak dan abang)di rumah!!.
Kek coklat lembab yang di lapisi oleh krim putar dan coklat ganache.Pengumuman penting!!...ia sedaaap sangat.
DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahan
- 2 cawan gula kastor
- 2 cawan tepung gandum
- 3 biji telur gred A
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak/mentega cair
- 1 cawan air panas
- 1 sudu teh soda bkarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
Krim coklat ganache
- 2 cawan non diary whipping cream
- 500 gm .cooking coklat
- 1/8 cawan golden syrup
Cara membuatnya
- Tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder di ayak bersama.
- Pukul gula dan telur sampai kembang.Tambahkan esen vanila.
- Masukkan susu cair dan minyak ke dalam adunan,kacau sebati.
- Masukkan bahan-bahan yang di ayak ke dalam adunan.Gaul dengan cara kaup balik.
- Akhir sekali masukkan air panas.Kacau sebati.
- Bakar selama 45 minit pada suhu 170-180'C sehingga masak.Adunan kek ini boleh juga di kukus .
Krim coklat ganache
- Dalam mangkuk kecil didihkan non-diary whipping cream.
- Bila sudah mendidih,padamkan api dan masukkan cooking coklat.
- Tambahkan golden syrup .
- Ambil 1 cawan krim coklat ganache,bakinya simpan dalam peti sejuk.
- Pukul 1 cawan non -diary whiping cream sampai soft peak,kemudian tuangkan 1 cawan coklat ganache yang di ambil sebelum ini.Kacau sebati.
- *Saya hanya menggunakan whipping cream yang tidak di campurkan dengan coklat ganache .
- Kek yang telah masak di sejukkan terlebih dahulu.
- Potong kek kepada dua lapisan.
- Sapukan dengan whipping cream pada lapisan pertama dan lapiskan dengan kek yang separuh lagi.
- Sapu sehingga menutupi keseluruhan kek.Simpan sebentar di dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit.
- Ambil kek yang telah di sapu whipping cream tadi,curahkan pula dengan krim coklat ganache sehingga menutupi keseluruhan kek.Simpan semula di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Hiaskan mengikut kreativiti sendiri.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan