Salam bahagia buat semua..
1 Ramadhan-selamat berpuasa buat semua...
SOSEJ ROLL BUN
Sumber:www.tiffinbiru.com tq!
Adunan asas roti
- 300 g tepung gandum
- 55 gm gula halus
- 1/4 camca teh garam
- 1 camca besar susu tepung
- 1/2 camca teh bread improver
- 30 g minyak sapi /guna mentega
- 1 1/2 camca teh instant yeast
- 30 g telur (1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
- 100 ml air suam
- 50 ml air (extra)
Bahan-bahan
- 1 adunan asas roti
- 14 batang sosej ayamas, rebus 2 minit, toskan dan biar sejuk
- 1/2 sudu besar susu sejat
- telur
- Bijan untuk hiasan
- Canai doh roti tadi dalam bentuk empat segi tepat, kemudian potong kepada 14 , ambil 1 bahagian dan lilitkan pada sosej, pasti kan punca doh tadi berada dibawah lilitan pertama, ini utk mengelakkan doh terbuka.
- Lilit hingga ke hujung dan selit kan bawah lilitan terdahulu. Kemaskan dan susun dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
- Biar 45 minit hingga naik. Sementara itu panaskan oven pada suhu 190'C sekurang-kurangnya 10 minit.
- Sapu roti tadi dengan bancuhan telur dan susu cair dan tabur dengan bijan.
- Bakar roti 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan....
cara saya..
- saya menggunakan sosej yang di potong dua,kemudian di lilit pada roti membentuk roll bun.
- roti di sapu dengan mayonis yang telah di campur dengan susu pekat manis sebelum di bakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan