Salam bahagia buat semua yang membaca..
Dalam beberapa hari ini saya tak berkesempatan untuk menulis di sini.Mood ke laut..nun jauh di tengah-tengah laut tak sampai lagi di tepian pantai!.Saya tengah depress dengan kamera lama saya yang telah rosak memori kadnya selepas balik dari seminar di KL pada minggu lepas.Sekarang ni tengah mengumpul dana nak beli kamera baru.Bila la nak cukup dana tu.Ada saja cross channel....
Sambung tulis....(8 jam dari catatan di atas)betul-betul di tengah laut ni,sampai satu catatan pun mengambil masa 2 kali tulis...hee..hee
Hari ini saya ingin kongsikan resepi Colek ayam dan tauhu yang menjadi makanan sampingan buat saya semasa di rumah.
COLEK AYAM DAN TAUHU
Sumber:daridapursuzana
- 2 keping dada ayam-potong 4
- 4 keping tauhu
- ubi sengkuang dan
- timun ,taugeh secukupnya
- sos lada
- Dada ayam
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- sedikit garam dan gula
- Gaulkan kesemua bahan dengan ayam dan perap seketika.
- Goreng ayam sehingga garing dan toskan.
- Sejukkan sebentar dan cincang ayam kepada ketulan lebih kecil
Sediakan bahan lain
- Ubi sengkuang dan timun di buang kulitnya dan di hiris nipis dalam bentuk memanjang.
- Tauhu di goreng sehingga garing dan di potong dadu kecil.
Sos lada
- Kisar cili kering bersama air,bawang putih sehingga halus.
- Panaskan sedikit minyak dan masak sos lada dengan api yang sederhana sehingga cili masak.
- Tambahkan air dan tunggu sehingga ia sedikit pekat.
- Tambahkan gula secukup manis yang diinginkan serta cuka dan sos cili thai.Sesuaikan rasa masam dan manisnya mengikut selera masing-masing..
Cara membuatnya
- Campurkan bersama ayam goreng,tauhu dan semua sayur-sayuran.
- Curahkan sos ke atasnya,sedia untuk di hidangkan.Besttt....sangat!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan