Hari ini saya bercuti,dapatlah masuk ke dapur setelah sekian lama tidak memasak.Periksa peti sejuk ada beberapa bahan yang masih ada untuk di buat lauk.Masakan ikan bilis ini resepinya dari Majalah Saji dan ia adalah makanan dari Sarawak.Ia di makan semasa majlis merewang(kenduri). Keistimewaan Ikan bilis ini adalah ia rangup dan pedas.Resepi yang amat senang di buat dan cepat.Saya suka makan Ikan bilis cili hijau ini bersama bubur nasi(nasi air).
IKAN BILIS CILI HIJAU
Sumber:Majalah Saji
Bahan-bahan(4 orang makan)
- 500 gm ikan bilis-buang perutnya
- 500 gm.cili hijau
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang merah
- garam dan serbuk perasa secukupnya tak letak
Cara membuatnya
- Hiris nipis bawang bawang putih ,cili hijau dan bawang besar.Bawang merah di mayang halus.
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
- Kemudian pula tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan Ikan bilis goreng tadi dan kacau sebati.Bubuh perasa secukupnya.Kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan cili hijau dan bawang besar.
- Kacau sebati dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
allways my peberet....gaul ngn nasi panas2...fuhhh sedap..
BalasPadam