Hari ini saya entrikan satu lagi resepi kek yang selalu di buat di rumah ini tapi sentiasa saja tak sempat sampai tengahari ia sudah habis.Selalunya saya buat satu adunan sahaja cukup untuk sekali makan.Kek ini memang gebu dan ia tidaklah manis sangat.Saya meletakkan topping buttercream dan strawberi filling di tengahnya.Digulung semasa masih panas sedikit membuatkan buttercream sedikit mencair,tu yang nampak bersepah...hee..hee.
KEK GULUNG KASIH
Sumber:Dayang Jack-dapurku sayang.blogspot
Bahan-bahan
- 70 gm tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 gm gula kastor
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
- Panaskan oven 170-180C. Sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
- Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
- Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau spatula plastik.
- Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
- Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian,tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.(seperti gambar.
- Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
- Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
- Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
- Gulung kek dengan kemas.
- Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan