Resepi aising buttercream yang selalu saya gunakan untuk topping pada kek.Ia tahan lama berada pada suhu bilik dan bentuk bunga yang kita buat tetap kekal walaupun pada suhu panas.Rasanya tidaklah begitu manis sangat.
BUTTERCREAM
Sumber:Azlita masam manis
Bahan-bahan
- 80 gm mentega
- 250 gm creamwell
- 1/2 cawan gula aising
- 1/4 cawan golden syrup
- Potong mentega bentuk kiub.Satukan mentega bersama creamwell dan pukul sehingga kembang dan putih.
- Ayak gula aising .Masukkan gula aising dan golden syrup ke dalam mentega yang telah di pukul kembang tadi.
- Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula sahaja hingga bercampur sebati.
- Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
- Masukkan buttercream ke dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah di paipkan pada kek mengikut kreativiti sendiri.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan