Jumaat, 19 Oktober 2012

PUDING KASTARD LAICI


























Salam bahagia buat semua...
Jom buat puding kastard laici yang sedap ini!
Resepi yang mudah dan cepat untuk di sediakan.Simpan dalam peti sejuk,balik kerja boleh makan!nyamannya dapat makan puding yang sejuk -sejuk ini.Boleh juga di gunakan buah koktel atau buah tin yang lain.

PUDING KASTARD LAICI
Sumber:Yatimemorries.blogspot

Bahan-bahan puding
  • 1 cawan tepung kastard
  • 4 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan gula
Cara membuatnya
  • Satukan tepung kastard bersama gula,susu cair dan air.Gaul semuanya.
  • Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa dalam anggaran 20 minit.
  • Setelah agak pekat,matikan api dan tuang dalam bekas kecil-kecil atau loyang yang sesuai.
  • Biarkan sejuk sebentar dan simpan dalam peti sejuk.Setelah beku barulah di keluarkan dari acuan atau boleh juga di potong .                     
Bahan untuk kuah
  • 1 tin buah laici
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air
  • 1 cawan gula(sukatan boleh ikut citarasa sendiri)
  • air secukupnya
Cara membuatnya
Masak gula bersama air sekadar gula hancur.Setelah itu biarkan sejuk(saya tambah 1 sudu besar tepung kastard).
Setelah sejuk ,tuangkan susu dan laici.
Ambil puding tadi dan masukkan ke dalam mangkuk,tuangkan kuah susu yang bercampur buah laici
Sedap di makan sejuk.








Tiada ulasan:

Catat Ulasan