Resepi Ayam masak pedas ini saya kongsi dari Majalah Keluarga.Ia menggunakan isi dada ayam dan sesuai di makan bersama nasi putih.Aroma daun limau purut menambahkan lagi keenakan masakan ayam ini.
AYAM MASAK PEDAS
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
300 gm isi dada ayam
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
1 labu bawang besar-potong dadu
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
2 batang serai
4 helai daun limau purut
sedikit potongan daun bawang/sup
minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Hiris nipis serai dan daun limau purut.Cili padi pula di potong halus.Bawang putih di ketuk.
- Isi dada ayam di potong kecil-kecil.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan cili kering kisar dan goreng hingga cili garing.
- Masukkaj isi dada ayam dan bahan-bahan lain dan gaul hingga rata dan masak di atas api yang sederhana.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa.Bila semuanya masak bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan