Sabtu, 9 Februari 2013

IKAN BAWAL EMAS KUKUS dan SAYURAN

 Salam bahagia buat semua..

Saya buat Ikan bawal kukus pula setelah terpandang ikan ini semasa membeli -belah kat TESCO.Selalunya saya tak makan Ikan bawal tetapi bila jumpa Ikan bawal emas saya jadi terliur pula.Masak yang simple saja dan tak nak yang berminyak sangat,jadi buat Ikan kukus adalah yang terbaik dan di tambah pula dengan sayuran kesukaan saya.

IKAN BAWAL EMAS KUKUS bersama SAYURAN
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan

1 ekor Ikan bawal emas
3 ulas bawang putih-hiris halus
1/2 inci halia muda-hiris halus
3 biji asam boi putih
1/2 kiub pati ikan bilis
1/2 labu bawang besar-hiris nipis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 tangkai kecil brokoli-belah empat
2 tangkai bunga kubis-belah empat
1 biji tomato-buang biji dan potong kecil
3 biji cili padi-di ketuk
1/2 batang seleri-potong kecil
2 batang serai-di ketuk
1 sudu besar air limau nipis
sedikit air

Cara membuatnya
  • Panaskan pengukus sementara itu sediakan ikan.Bersihkan ikan ,kelarkan sedikit dan lumur dengan lada sulah,serbuk lada hitam dan sedikit garam.
  • Ambil bekas sesuai tahan panas dan letakkan ikan di tengah-tengah.
  • Masukkan kesemua bahan di atas kecuali brokoli dan tomato.Tambahkan sedikit air dan pati ikan bilis.
  • Bila air mendidih masukkan bekas ikan tadi dan kukus.Bila ikan hampir masak masukkan brokoli dan tomato.
  • Kukus sebentar lagi dan tambahkan air limau nipis dan sesuaikan rasanya.Bila semua sudah masak bolehlah padamkan api.Hidangkan bersama nasi putih atau di makan begitu sahaja.
*Ikan kukus ini mempunyai rasa masam  manis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan