Ahad, 10 Mac 2013

KEK KUKUS KEJU OREO


As-Salam buat semua...

Hari ini saya entrikan resepi Kek kukus keju oreo dari Azlita yang tersiar di dalam Majalah Saji.Kebetulan bahan-bahan yang di perlukan semuanya ada di dapur ,lalu saya terus cuba membuatnya.Sedap juga bila dimakan bersama secawan nescafe panas.Kek ini sedap di makan sejuk.
Keistimewaan kek ini adalah dari rasa gabungan oreo dan nescafe yang enak dan harum baunya.


KEK KUKUS KEJU OREO
Sumber:Azlita masam manis-Majalah Saji Mac 2013

Bahan-bahan
110 gm .tepung naik sendiri
100 gm gula kastor
250 gm krim keju
160 ml. susu cair
10 keping biskut oreo-di kisar
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 sudu makan coklat emulco
1 1/2 sudu teh serbuk nescafe segera
1 sudu teh esen vanila

 Cara membuatnya
  • Pukul krim keju bersama separuh gula kastor sehingga lembut.
  • Kemudian masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan di pukul terus.
  • Setelah itu masukkan tepung naik sendiri dan susu cair secara berselang seli dan di kacau rata.
  • Masukkan pula esen vanila dan di gaul sempurna.Ketepikan.
  • Di dalam bekas berasingan,pukul putih telur sehingga kembang.Masukkan pula baki gula kastor dan pukul lagi sehinga kental dan kaku.
  • Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan krim keju dan kaup balik sempurna.
  • Seterusnya masukkan baki telur selebihnya dan kaup balik rata.
  • Ambil 1/3 adunan dan letakkan pes nescafe dan coklat emulco.Kacau rata.
  • Sediakan loyang berukuran lapan inci yang telah di alas dengan kertas kek dan di sapukan mentega.
  • Tuangkan separuh adunan putih dan ratakan.
  • Setelah itu masukkan separuh adunan nescafe dan ratakan.
  • Taburkan pula biskut oreo secukupnya.
  • Ulangi langkah sehingga adunan habis.
  • Akhir sekali tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama sejam.
  • Sejukkan dan sedia untuk di hidangkan.
*bancuhkan serbuk nescafe dengan sedikit air suam untuk di jadikan pes.

8 ulasan: