Sabtu, 9 Mac 2013

TOM YAM CAMPUR

As-Salam buat semua...

Hari ini masak Tom yam yang ringkas sahaja kerana sudah lama tidak membuat hidangan yang berkuah.Tujuannya nak habiskan bahan-bahan yang sudah  lama berada dalam peti ais.Itu pun masih berbaki lagi kerana saya hanya masak untuk 3 orang sahaja.Anak-anak tak makan Tom yam ni sebab mereka tak makan hidangan berkuah kecuali  kuah gulai ayam/daging sahaja.

TOM YAM CAMPUR
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 8 ekor udang
  • 2 ekor sederhana besar
  • 1/2 isi dada ayam
  • 2 kiub pati tom yam/2 sudu besar pes tom yam
  • 4 helai daun limau purut
  • 3 biji bawang putih-di ketuk 
  • 1/2 biji lada benggala hijau
  • 1 batang karot kecil
  • 5 biji cili padi-diketuk
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2 batang serai-diketuk
  • jus limau nipis
  • air secukupnya
  • garam/gula secukup rasa
*Boleh di tambah sayuran kesukaan.
 
Cara membuatnya
  • Masukkan bawang putih serta bawang besar dalam periuk dan tambahkan air secukupnya untuk kuah tom yam.Tambahkan kiub pati tom yam.
  • Masukkan karot ,cili padi dan daun limau purut serta serai dan renehkan sehingga ia mendidih.
  • Tambahkan sotong,ayam dan udang.Bila semua bahan masak masukkan lada benggala,jus limau nipis,garam dan gula secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan