Hari ini saya mula bercuti selama empat hari.Masak-masak dan cuba resepi baru seperti biasa kerana ada banyak lagi bahan-bahan dalam simpanan yang masih belum di gunakan lagi.Sedang menunggu doh roti naik,saya entrikan satu lagi resepi kek pisang yang sedap.Resepi sebenar tidak di letakkan di dalam acuan kek cawan tapi untuk memudahkan anak-anak makan ,saya bakarnya di dalam acuan kek cawan.Kek yang lembap dan lembut serta rasanya yang sedikit manis.Sesuai di buat hidangan waktu minum petang.
THE MOST FABULOUS BANANA CAKE
Sumber:Puan Ros-Sinaran menu.blogspot
Bahan-bahan
110 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking soda
3/4 cawan pisang masak yang telah di hancurkan
3/'4 cawan gula kastor saya letak 1/2 cawan
1 biji telur
1/4 cawan mentega
50 ml.sour cream atau buttermilk(50 ml.susu segar campur 1 sudu teh cuka)
1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya
- Ayakkan tepung gandum,baking powder dan baking soda bersama.Hancurkan pisang masakdengan garfu.Ketepikan.
- Pukul gula dan telur hingga kembang dan tambahkan pisang. Kemudian masukkan mentega dan pukul lagi selama 1 minit sehingga adunan pekat dan berkrim.
- Seterusnya tambahkan sour cream atau buttermilk dan esen vanila dan pukul sebentar hingga sebati.
- Kaup -balikkan tepung gandum ke dalam adunan dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah di alas dengan baking sheet ataupun masukkan ke dalam acuan kek cawan.Bakar pada suhu 180'C selama 40 minit atau bergantung pada oven masing-masing sehingga kek kelihatan perang.
- Sejukkan sebentar dan bolehlah di hidangkan.
salam..
BalasPadamhai..wah, menarik resepi ni..apapun, memang suka makan apa ja yang berasaskan pisang..