Hampir sebulan lagi kita akan menyambuat Ramadhan dan hari ini 1 Syaaban bersua lagi di tahun ini.Hajat di hati ingin mencuba beberapa resepi biskut supaya nanti boleh di buat pula bila hari raya menjelang.Biskut Coklat cip ini di buat setelah di minta oleh abang yang tengah.Dia sorang lah yang begitu suka sekali makan biskut kat rumah ni.Resepinya saya ubah-suai sedikit ikut citarasa.Biskut yang amat mudah untuk membuatnya.Adunan biskut jenis lembik dan ia merebak,jadi semasa membakar jarakkan jauh sedikit supaya tidak bercantum.
CHOC CHIPS COOKIESResepi:www.myresipi.com Syari.thanks
di cuba oleh:suzanazamri.blogspot
Bahan-bahan
1 cawan gula kastor saya guna 1/2 cawan
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sudu besar susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam saya tak letak
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan semi sweet coklat cips
1 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya
- Pukul gula,mentega,minyak ,telur,susu dan esen vanila hingga sebati.Masukkan bahan -bahan kering,walnut dan coklat cips.
- Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang tidak bergris(adunan ini sedikit lembik).
- Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing.
*biskut agak rapuh,jika suka keras sedikit,lebihkan tepung ikut keperluan.
*walnut boleh di ganti dengan kacang jenis lain.
* utk biskut yang bentuknya cantik - selepas siap mengadun masukkan dalam peti sejuk 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga di antara masa membakar simpan adunan dalam peti sejuk supaya ia tidak bertambah lembik.
Tentu harum je bau dapur bila bakar ccc ni ye Suzana.
BalasPadamye la Amie satu dapur bau biskut.
Padam