Selasa, 11 Jun 2013

IKAN CENCARU SUMBAT

As-Salam buat semua..
Lauk untuk hidangan tengahari hari ini.Resipi Ikan cencaru sumbat ni sebenarnya macam-macam bahan yang boleh di sumbat terpulang pada kesukaan masing-masing.
Ada yang suka letak cili yang ditumbuk bersama bawang,ada yang suka letak inti lada dan kelapa dan ada juga yang letak hirisan daun kunyit bersama lada.

IKAN CENCARU SUMBAT
Resepi:daridapursuzana

Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru-disiang dan dibelah dibahagian belakangnya.
3 sudu besar cili kering mesin
4 ulas bawang merah-potong nipis
5 ulas bawang putih-tumbuk halus
2 batang serai-hiris nipis
6 helai daun limau purut-hiris halus 
3 biji tomato ceri-belah 4
1/2 sudu teh pati asam jawa
sedikit gula dan garam
kunyit serbuk
Sedikit air
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
  • Gaulkan ikan yang telah disiang dan dibelah belakang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit 
  • Cili kering mesin ,bawang merah, bawang putih,serai,daun limau purut,pati asam jawa,tomato ceri,garam dan gula di gaul bersama.
  • Sumbatkan ke dalam badan ikan dan biarkan selama 10-15 minit supaya semua bahan-bahan sebati.Boleh juga di biarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  • Akhir sekali goreng ikan sehingga  garing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan