As-Salam buat semua...
Sudah lama saya cuba nak buat pancake/lempeng pisang tetapi sentiasa sahaja tak jadi sebab tak jumpa pisang yang betul-betul masak.Ada sekali tu banyak pisang yang dah saya buang kulitnya dan simpan di dalam bekas bertutup di dalam peti sejuk.Ia jadi masak betul tetapi tidak rosak.Menjadi juga projek lempeng pisang kali ini .Ia tidak di letakkan sebarang agen penaik sebab itulah ia nampak leper sahaja.
PANCAKE PISANG
Sumber:Majalah Saji,April 2010
Bahan-bahan
5 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan kelapa parut
2 sudu besar gula
sedikit garam
Cara membuatnya
- Lenyek pisang sehingga halus.Ketepikan.
- Satukan telur,tepung gandum,sedikit garam dan gula.Bancuh sebati.Kemudian masukkan kelapa parut dan pisang .Gaul sebati.
- Panaskan kuali leper dan ambil sedikit adunan dan tuangkan di atas kuali.Ratakan.Masak sehingga garing di kedua-dua belah.
- Angkat dan hidangkan panas-panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan