Goreng mee ringkas sahaja hari ini dengan menggunakan apa-apa bahan yang masih ada di dapur.Lagipun mee basah yang di beli dah hampir seminggu dalam peti ais.Mujur juga ia tahan dan tidak rosak pun.Resepinya dari Dapur Ibundo tapi di olah mengikut apa yang ada.Rempah kari daging telah membuatkan mee ini rasa lain sedikit dari mee goreng yang biasa kita makan.Makin bertambah sedap!..
MEE GORENG KARI
Sumber:Dapur Ibundo
Bahan-bahan
1 bungkus mee kuning
1 sudu besar cili kering
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap cair
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dihiris nipis
10 ekor udang-buang kulitnya
1 keping dada ayam dihiris kecil
5 biji fish ball- dibelah dua
1 keping fish cake- dihiris nipis
2 tangkai sawi -dipotong
3 helai kelopak kubis - dipotong
segenggam tauge
Bahan sampingan:
daun sup dan daun bawang untuk ditabur
1 biji tomato didadu kecil untuk ditabur
2 biji limau kasturi dibelah dua
bawang goreng
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.Masukkan cili dan rempah kari. Tumis sehingga garing.
- Masukkan ayam dan udang. Bila masak, masukkan pula sos tomato.Bubuh sedikit air kalau perlu.
- Masukkan sayur dan mee.Goreng sekejap dan angkat.
- Taburkan dengan bahan sampingan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan