As-Salam buat semua...
Saya buat Cottage Pie pula untuk berbuka,tukar selera ke western sikit..hari-hari makan kuih yang manis-manis kadang-kadang tu bosan juga.Dalam pada bosan tu makan habis juga!Cottage Pie ni sedap di makan ketika masih lagi panas.Rangup aje kulit luarnya.Dekat-dekat nak berbuka saya panaskan semula dalam mikrowave sekejap.Gambar kat bawah tu adalah Cottage pie yang belum di bakar lagi.
COTTAGE PIE
Resepi:Kak Nor-Secubit garam
Bahagian Atas:
500gm ubi kentang - lebih kurang 5 biji yang besar
air secukupnya
2 sudu besar butter
sedikit lada sulah - boleh juga kalau nak guna serbuk lada hitam
garam
Bahagian Bawah
400 gm daging cincang
1 biji bawang besar (bawang Holland)
1 batang karot
1 batang seleri-pilihan
3 sudu besar tomato puree - atau boleh guna 5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk cili kasar- boleh gantikan dgn serbuk lada hitam
1 sudu teh rosemary kering
1/2 cawan air rebusan kentang
garam secukup rasa
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum - utk memekatkan
3 sudu besar minyak sayur/bunga
Bahan Tabur
2 sudu besar butter sejuk yg dipotong kecil-kecil
parutan keju cheddar
Cara membuatnya
Bahagian Atas:
- Masak air hingga mendidih dan masukkan ubi kentang yang telah dipotong dadu.
- Masak lagi hingga mendidih dan ubi kentang masak/lembut.
- Angkat dan toskan ubi kentang.
- Ambil 1/2 cawan air rebusan dan ketepikan.
- Lenyekkan bersama butter, sedikit lada sulah dan garam.Ketepikan.
Bahagian Bawah:
- Bawang, carrot dan seleri dipotong dadu.
- Panaskan minyak sayur dan masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi.
- Masak dan kacau selama lebih kurang 15 minit.Selepas itu masukkan daging cincang.
- Kacau lagi supaya daging tidak berketul-ketul.
- Masak sehingga daging berubah warna dan condongkan kuali atau periuk.
- Buang lebihan minyak yang ada (biasanya daging cincang memang terkandung lemak dalamnya).
- Masukkan tomato puree/sos tomato, serbuk cili, serbuk cili kasar/serbuk lada hitam.
- Goreng hingga naik bau dan masukkan 1/2 cawan air rebusan kentang.
- Masak hingga hampir kering dan masukkan garam dan gula (jika suka).
- Masukkan pula tepung gandum dan kacau hingga sebati.Selepas itu masukkan dried rosemary.
- Masak lagi lebih kurang 2 minit dan bolehlah dipadamkan api.
- Tuangkan bahagian bawah (daging) ke dalam mangkuk tahan panas atau boleh juga digunakan ramekin.Ratakan.
- Letakkan bahagian atas (kentang) ke atas bahagian daging tadi. Ratakan supaya menutupi keseluruhan bekas.
- Dengan menggunakan sudu atau garfu, lorek-lorekkan bahagian atas supaya nampak fluffy, nanti bila kita bakar nanti, akan terasa crunchy sikit.(saya paipkan kentang dengan bentuk bunga)
- Tabur parutan keju dan potongan butter.
- Boleh juga kalau nak tabur sedikit serbuk cili kat atas ni .
- Bakar dalam oven yang dah panaskan dengan suhu 190'C selama 1/2 jam atau sehingga golden brown kat permukaan atas tu.
- Bolehlah dihidangkan panas-panas..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan