Jumaat, 18 Oktober 2013

SUP KAMBING

As-Salam buat semua..
Saya buat Sup kambing setelah di minta oleh My bodyguard yang amat suka makan sup.Tak kiralah sup apapun semua dia suka.'Saya  yang menurut perintah 'buat sajalah walaupun saya tak makan kambing...he..hee.
Sup ini sama saja dengan sup yang lain,yang berbeza hanyalah penggunaan tulang dan daging kambing .

SUP KAMBING
Sumber:Tiffin biru.blogspot
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
1.5 kg tulang  kambing yang masih berdaging, cuci bersih dan toskan

Air secukupnya untuk merebus
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
2 batang kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
6 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*

Bahan di kisar halus
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup    tak letak
1 camca besar penuh ketumbar biji
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1 camca besar penuh lada hitam

1 sudu besar rempah sup adabi   saya tambah

Cara membuatnya

  • Masukkan tulang tadi ke dalam periuk,rebus sehingga empuk.
  • Tambah bahan kisar halus dan bahan bertanda (*), rempah sup , kacau rata dan masak dengan api sederhana mendidih.
  • Terus merebus hingga bahan-bahan sebati dengan daging dan tulang.
  • Tambah garam secukup rasa dan jika kurang pedas, boleh tambah lada hitam, jika suka kentang boleh letak masa ni. Sambung memasak lagi hingga kentang empuk (jika letak), rasa dan jika sesuai dengan selera boleh matikan api.
  • Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi putih.Sedap di makan semasa masih panas-panas.

2 ulasan: