Kek pisang ini dah berulang-ulang kali saya buat.Dalam banyak-banyak versi resepi kek pisang,yang inilah paling menjadi pernah saya buat dan ia amat lembut dan gebu.Pada mulanya saya confuse semasa nak mengeja perkataan lembap/lembab,sebab tu lah kat gambar nama kek versi Inggeris!Resepinya dari blog Kak Azie,terimakasih buat Kak Azie kerana telah berkongsi resepi kek yang sedap ini,tidak muak walaupun di makan berkali-kali.
KEK PISANG LEMBAP
Sumber:Azie Kitchen.thanks
Bahan-bahan
4-5 biji pisang emas-di lecek
1 cawan gula kastor saya letak 1/2 cawan
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A
Bahan ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 suud kecil baking powder
Bahan lain
1 sudu besar jus limau nipis tak letak
1 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya
- Panaskan oven pada sushu 170'C.Lengser mentega pada loyang.ketepikan.
- Putar gula dan minyak dalam anggaran 3-5 minit atau sehingga kelihatan putih.Masukkan pisang dan kacau rata.
- Masukkan pula tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.Kacau sebati dengan spatula.
- Masukkan esen vanila,jus limau dan gaul sebati.Tuang dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong.
salam kak..
BalasPadamkek pisang memang sedap dan mudah untuk membuatnya kan..cantik dan gebu kek..^_^
ye la,ia memang sedap tak jemu memakannya.
Padam